Yhdysvaltalainen muotisuunnittelija Vera Wang on yksi maailman menestyneimmistä naisista ja kuuluu ehdottomasti tämän hetken arvostetuimpiin ja tunnetuimpiin suunnittelijoihin. Erityisesti Wang on tunnettu hääpuvuistaan, joita hän on valmistanut monille kovan luokan julkkiksille. Wang innostui hääpukujen suunnittelusta järjestäessään omia häitään. Entisenä taitoluistelijana Wang on myös ottanut haltuunsa taitoluistelijoiden pukujen suunnittelemisen. Ottaen huomioon Wangin maineen ympäri maailmaa, monelle voi tulla yllätyksenä, että hän on aloittanut muoti-imperiuminsa rakentamisen vasta yli 40-vuotiaana.

Vera Wang todisti, että ikä ei ole este menestykselle

Toimittajasta muotisuunnittelijaksi

Wang aloitti uransa muodin parissa Vogue-lehden toimittajana. Tämän jälkeen hän työskenteli suunnittelijana Ralph Laurenin muotitalossa. Oman vaatemerkkinsä Wang lanseerasi vuonna 1990 ja tuolloin hän oli 42-vuotias. Haastatteluissa Wang on kannustanut nuoria ihmisiä valitsemaan itselleen sellaisen uran, jota rakastaa koko sydämestään. Sen avulla on helpompi päästä yli myös vaikeista hetkistä. Aina omaa intohimon kohdetta ei ole helppo löytää, tai sen löytää vasta myöhemmällä iällä. Sisäinen palo on kuitenkin ehdottoman tärkeä ominaisuus erityisesti luovilla aloilla, sillä sen avulla uskaltaa ottaa suurempiakin riskejä ja motivaatio pysyy korkealla. Kun intohimonsa tunnistaa, ei oikeastaan ole edes muita vaihtoehtoja. Wang itse on tässä selvästi onnistunut, sillä nyt 68-vuotiaana hän työskentelee edelleen aktiivisesti oman vaatemerkkinsä eteen.

Wangin päivässä ei ole tehottomia tunteja

Tehopakkauksen päivät ovatkin tarkkaan aikataulutettuja. Tavallisena päivänä Wang herää kello 7 ja viettää muutaman tunnin kotona. Tällä aikaa hän vastailee sähköposteihin ja viesteihin ja lukee artikkeleita aiheista, joista hän on päättänyt ottaa selvää. Hän käy puhelinkeskusteluja tärkeimpien työntekijöidensä kanssa ja keskustelee sellaisista yritykseen liittyvistä asioista, joille ei jäisi aikaa muuten päivän aikana. Wang kertoo lempiaamiaiseensa kuuluvan omeletin, palan paahtoleipää ja vain yhden siivun pekonia.

Wangin päivässä ei ole tehottomia tunteja

Wang siirtyy toimistolle yhdeksäksi, mutta tästä eteenpäin työpäivät saattavat erota toisistaan paljonkin, eikä aikatauluja voi suunnitella etukäteen täysin tarkasti. Wang toteaa myös yritysmaailman tahdin kiihtyneen sosiaalisen median ja internetin myötä ja tämä on johtanut tiukkoihin aikatauluihin. Toimistolla ollessaan Wang työskentelee läheisesti suunnittelutiiminsä kanssa.

Lounas työryhmän kanssa myös kiireisinä päivinä

Puolen päivän aikaan Wang syö lounasta, joka on joko keittoa tai salaattia. Useinkaan hänellä ei ole aikaa lähteä toimistolta, mutta Wangin mukaan ruokailujen väliin jättäminen ei ole hyväksi, joten kiireisinäkin päivinä hän tilaa suunnittelijoidensa kanssa lounaan, jonka he saattavat nauttia kesken mallin pukemisen.Suunnittelutöiden lisäksi Wangin vastuulla ovat kaikki toimitusjohtajan tehtävät, joten päiviin kuuluu paljon tuotannon suunnittelua, työntekijöistä huolehtimista, sopimusten tekoa ja budjetin valvomista. Työhön liittyy paljon paineita, mutta Wang kertoo silti nauttivansa siitä, että hänen nimensä on ovessa.

Lounas työryhmän kanssa myös kiireisinä päivinä

 

Wang yrittää päästä lähtemään toimistolta kuuden maissa, mutta erityisesti juuri ennen mallistojen julkaisemista päivät saattavat venyä todella pitkiksi. Wang kertoo työskentelevänsä säännöllisesti myös viikonloppuisin.

Illat ja viikonloput täyttyvät tapahtumista ja ystävistä

Viimeistään yhdeksän aikaan illalla Wang pääsee viettämään aikaa kotona tai ainakin poissa työmaailmasta. Hänen tyttärensä ovat jo aikuisia ja heillä on oma elämänsä, mutta sunnuntaisin Wang kutsuu tyttärensä ja ystäviään kylään ja hänen kokkinsa valmistaa kiinalaista ruokaa. Viikolla Wangin illat kuluvat usein erilaisissa tapahtumissa, kuten muotinäytöksissä ja hyväntekeväisyysgaaloissa.

Wang isänsä kannustaneen aina tytärtään työskentelemään ahkerasti ja olemaan kärsivällinen. Wang kertoo kuitenkin saaneensa myös lähes päinvastaisen neuvon jutellessaan Woody Allenin kanssa. Ohjaaja yritti muistuttaa Wangia siitä, että kuuden tunnin työskentelyn jälkeen ihminen ei oikeastaan ole enää tehokas. Wang kertoo vastanneensa, että hänen täytyy työskennellä kauemmin, sillä hän ei ole Woody Allen.