Yksi maailman suosituimmista artisteista, 27-vuotias laulaja ja laulunkirjoittaja Taylor Swift kuuluu talouslehti Forbesin mukaan maailman vaikutusvaltaisimpiin naisiin. Swift on listan nuorin. Poppari on jo useana vuotena peräkkäin keikkunut kärkisijoilla myös eniten tienaavien julkisuuden henkilöiden listalla, sillä esimerkiksi vuonna 2015 hänen tulosta olivat yli 320 miljoonaa euroa. Hän on julkaissut urallaan kuusi albumia. Swift on myös esiintynyt neljässä elokuvassa sekä tehnyt vierailevia rooleja tv-sarjoissa C.S.I sekä Kolme miestä ja tyttö. Koko uransa ajan Swift on tehnyt musiikkia saman bändin kanssa, vaikka osa heistä osallistuukin vain studionauhoituksiin.

Taylor Swift on edennyt määrätietoisesti viihdemaailman huipulle

Uudelta albumilta odotetaan paljon – ja se on rikkonut jo ennätyksiä

Swift on juuri julkaissut uuden Reputation-albumin, jonka odotetaan myyvän hyvin. Swiftin edellinen, kolmen vuoden takainen albumi 1989 myi lähes kymmenen miljoonaa kappaletta ja nousi maailmanlaajuisten myyntilistojen kärkipaikalle. 1989-albumillaan Swift voitti myös arvostetun, vuoden parhaalle albumille myönnettävän Grammy-palkinnon. Reputationin kohdalla Swift on onnistuneesti nostattanut odotuksia sosiaalisen median tempuillaan. Elokuussa hän poisti yllättäen kaiken sisällön Twitter- ja Instagram-tileiltään, nousten saman tien otsikoihin median pohtiessa syitä tapahtumaan. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että odotukset albumia kohtaan lunastetaan, sillä albumilta lohkaistu ensimmäinen single Look What You Made Me Do on jo nyt rikkonut ennätyksiä Spotifyssa ja Youtubessa ja sitä on katsottu Youtubessa yli 50 miljoonaa kertaa. Tällä katselumäärällä Swift ohitti Adelen Hello-kappaleen nimissä olleen ennätyksen.

Uudelta albumilta odotetaan paljon – ja se on rikkonut jo ennätyksiä

Ura lähti nousuun sinnikkyyden ansiosta

Swiftin musiikkiura alkoi jo nuorena ja hän kirjoitti ensimmäisen kappaleensa Lucky You vain 13-vuotiaana. Hän otti lapsena innokkaasti osaa kotikaupunkinsa Readingin karaokekilpailuihin ja festivaalien laulukilpailuihin. Hän lähetti itse tekemiään demonauhoja levy-yhtiöille, eikä kielteinen palaute saanut sinnikästä tyttöä lannistumaan. Kärsivällisyys ja työnteko palkittiin, sillä Swiftin ollessa 14-vuotias hän soitti Nashvillessa Blue Bird -nimisessä ravintolassa, jonne osui myös levy-yhtiön edustaja Scott Borchetta ja Swift sai toivomansa levytyssopimuksen.

Swiftin esikoissingle Tim McGraw ilmestyi vuonna 2006 ja saman vuoden syksyllä hän julkaisi omaan nimeään kantavan esikoisalbumin. Swift oli kirjoittanut monet albumin kappaleista itse ja muissakin hän oli yksi tekijöistä. Albumista tuli yllätyshitti ja se kipusi Billboardin hittilistan sijalle 19, myyden ensimmäisellä viikolla 39 000 kappaletta. Albumi voitti palkinnon vuoden läpimurtona ja Swift palkittiin kantrimusiikkiin keskittyvässä CMA-gaalassa vuoden parhaana uutena artistina. Vuonna 2008 Swift oli ehdolla parhaan uuden artistin Grammy-palkinnon saajaksi, mutta lopulta palkinnon voitti Amy Winehouse.

Ura lähti nousuun sinnikkyyden ansiosta

Julkisia riitoja muiden tähtien kanssa

Musiikkiuransa lisäksi Swiftiä on pitänyt otsikoissa nyt jo vuosia jatkunut riita Kanye Westin, Kim Kardashian-Westin ja Katy Perryn kanssa. Muusikot kuittailevat toisilleen kappaleillaan ja nokittelevat haastatteluissa. Riita Perryn kanssa sai alkunsa, kun Swift väitti entisen parhaan ystävänsä varastaneen hänen taustatanssijansa kesken kiertueen omiin konsertteihinsa. Perryn mukaan tanssijat olivat Swiftillä lainassa ja hän sattui tarvitsemaan heidät nyt takaisin. West puolestaan suututti Swiftin MTV Video Music Awards -gaalassa, jossa Swiftin You Belong With Me -kappaleen video palkittiin vuoden parhaana naisartistin videona. Kesken Swiftin palkintopuheen West nousi lavalle, otti mikrofonin hänen kädestään ja totesi, että palkinnon olisi pitänyt mennä Beyoncélle, jonka Single Ladies (Put a Ring on It) oli Westin mukaan paras video pitkään aikaan. Swift ei ehtinyt pitää puhettaan loppuun ja West oli pilannut hänen suuren hetkensä. West on myöhemmin pyytänyt julkisesti anteeksi, mutta riitaa ei ole saatu sovittua.