Somejulkkikset herättävät vahvoja mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta seuraajia heillä riittää. Tosi-tv on luonut aivan uudenlaisen alustan julkkiksille. Instagram on täynnä kuvillaan tienaavia nuoria ja monet ns. turhat julkkikset elättävät itsensä sujuvasti julkisuudella. Tienestit voivat nousta todella mittaviksi, sillä esimerkiksi Kylie Jenneristä on hyvää vauhtia tulossa nuorin itse rahansa ansainnut miljardööri. Hyvään bisnesvainuun yhdistettynä julkkiksena olo voi siis olla hyvinkin menestyksekäs ura. Toki suurimmalla osalla eniten tienaavista julkkiksista on jo itsellään taustalla kuuluisat vanhemmat tai näkyvyyttä elokuva-, musiikki- tai muotimaailmassa. Mielenkiintoista on, kuinka erityisesti nuoret naiset ovat ottaneet haltuun uudet roolit ja brändänneet itsensä äärimmäisen vahvasti ja itsevarmasti. Malliesimerkki tästä uudesta maailmasta on tietenkin Kardashianin perhe, johon Kylie Jennerkin omalla tavallaan kuuluu.

Some on ammatti yhä useammalle - ja Amerikassa kaikki on suurempaa

Kardashianien maailmanvalloitus

Kardashianit ovat vuosia olleet maailman kohutuin julkkisperhe ja omalta osaltaan he ovat mielellään pitäneet yllä tätä mainetta. Ylilyöntejäkin matkan varrelle sattuu, mutta perhe on myös äärimmäisen taitava toimimaan julkisuudessa ja hyötymään siitä. Kardashianien vanhemmat Robert Kardashian ja Kris Jenner erosivat jo vuonna 1989 ja neljä vuotta myöhemmin Robert menehtyi. Julkisuus ei kuitenkaan ollut hänellekään tuntematonta, sillä Robert Jenner toimi 1990-luvulla O.J. Simpsonin asianajajana. Nykyään Kardashianien perheen tunnetuin jäsen on Kim Kardashian, jonka koko elämä on rakentunut julkisuuden ympärille ja joka on naimisissa hiphop-artisti Kanye Westin kanssa.

Kardashianien perhettä nähdään aivan kaikkialla, sillä he ovat televisiossa, Instagramissa, muotinäytöksissä, punaisilla matoilla ja mainoskampanjoiden tähtinä. Kardashianit nähtiin ensimmäisen kerran suuren luokan julkisuudessa, kun he vuonna 2007 saivat oman tv-sarjan, jonka englanninkielinen nimi on Keeping Up with the Kardashians. Ohjelma jatkuu edelleen ja katsojat pääsevät seuraamaan, kuinka Kardashianin perheen jäsenet elävät ylellistä elämäänsä Los Angelesissa. Sarjan pääosissa ovat Kim, Kourtney ja Khloé Kardashian, mutta sivurooleissa vilahtavat vuorotellen perheen kaikki jäsenet. Meno on kovaäänistä ja vauhdikasta ja perheessä myös riidellään usein. Arvioiden mukaan Kardashianit tienaavat tv-ohjelmastaan yhden kauden aikana noin 10 miljoonaa dollaria.

Kylie Jenner on matkalla miljardööriksi

Kylie Jenner on matkalla miljardööriksi

Kylie Jenner on jo vuosien ajan säilynyt yhtenä internetin kiinnostavimmista hahmoista. Vuonna 2012 Kylie Jenner oli vain 15-vuotias, mutta hänen Kalifornia Klasss -kuvabloginsa oli jo nousemassa suosion huipulle. Hän oppi pian ottamaan julkisuudesta kaiken irti ja nykyään Kylie Jenner on yksi maailman suosituimmista julkkiksista. Vuonna 2018 Kylie Jenner nähtiin arvostetun talousjulkaisu Forbesin kannessa ja tätä olisi tuskin kukaan osannut ennakoida vielä muutama vuosi sitten. Toisaalta Kylie Jenner on paikkansa ansainnut, sillä hän oli viime vuonna maailman kolmanneksi parhaiten tienannut julkisuuden henkilö ja ohitti tienesteillään mm. jalkapallotähti Lionel Messin ja tv-juontaja Ellen De Generesin. Kylie Jenneristä povataankin maailman nuorinta itse rahansa ansainnutta miljardööriä. Tällä hetkellä titteli kuuluu vielä Facebookin perustajalle Mark Zuckerbergille, joka sai kokoon ensimmäisen miljardinsa 23-vuotiaana.

Jennerin sisaruksista toinen on Kendall Jenner, joka toimii huippumallina ja jonka kuvia seuraa Instagramissa yli 40 miljoonaa ihmistä. Mallimaailmassa toisaalta huhutaan, että Kendallin menestys on pitkälti hänen perheensä ja tv-sarjan ansiota. Jennerin tyttöjen vanhemmat ovat Caitlyn Jenner ja Kris Jenner, jotka molemmat ovat omilla tahoillaan kuuluisia. Caitlyn Jenner on transsukupuolinen, joka voitti vuonna 1976 olympiakultaa vuonna 1976, tuolloin nimellä Bruce Jenner. Myöhemmin hän tienasi miljoonaomaisuuden toimimalla mainoskasvona. Kris Jenner, entiseltä ja myös nykyiseltä nimeltään Kardashian, on puolestaan noussut julkisuuteen Kardashianit-ohjelman kautta vuonna 2007 ja myöhemmin myös aikuisiksi kasvaneiden tyttäriensä myötä. Hänen Kardashian-puolen lapsensa ovat Kourtney, Kim, Khloe ja Rob Junior ja lisäksi hänellä on Caitlyn Jennerin kanssa tyttäret Kendall ja Kylie. Tämä avioliitto loppui vuonna 2014, mutta julkisuus on tullut jäädäkseen perheen kaikille jäsenille.

Kardashianin kaltaiset julkkikset herättävät yleisössä ristiriitaisia tunteita, sillä pelkällä somejulkisuudella itsensä elättäminen on ajatuksena vielä uusi. Kardashianeja ja Jennereitä pilkataankin ahkerasta ja erityisesti Kim Kardashian ja Kanye West ovat pariskuntana meemien lempimateriaalia. Toisaalta somejulkkikset kiinnostavat ja heidän tekemisiään seurataan useiden eri kanavien kautta. Jotain koukuttavaa on räiskyvien persoonien elämän tirkistelyssä ja toisaalta nämä naiset tietävät hyvin, mihin ovat lähteneet mukaan.

Somejulkkikset ovat tulleet jäädäkseen

Somejulkkikset ovat tulleet jäädäkseen

Vaikka en ikäni puolestaan olekaan suoraan kohderyhmää, huomaan, että esimerkiksi Kardashianin perheen ja muutaman muun blogijulkkiksen edesottamukset ovat livahtaneet osaksi somen viihdekäyttöäni. Sen lisäksi, että viihdytän itseäni hitaina viikonloppuaamuina tai työmatkalla selaamalla kaverikuulumiset Facebookista, ihailemalla kuvia Instagramista tai pelaamalla hetken Pokerstarsissa tai Pelikoneessa, tarkistan myös lempijulkkisteni kuulumiset ja uudet päähänpistot. Huomasin jopa innostuvani, kun luin uutisen Kylie Jennerin raskaudesta, aivan kuin olisi kyse tutummastakin ihmisestä. Ja tähänhän koko ilmiö perustuu, alamme seurata ja koukuttua käytännössä tuntemattomien ihmisten elämään. Toisaalta kyse on varsin viattomasta viihteestä, mutta Kardashianin kaltaisten perheiden kohdalla puhutaan samalla miljoonista dollareista. Tätä voi kritisoida ja paheksua, mutta niin kauan kuin heillä riittää seuraajia, on vaikea väittää etteivätkö somejulkkikset kiinnostaisi.

Vaikka amerikkalaiset julkkisnaiset hallitsevat edelleen voimakkaasti somen rahapuolta, on vahvoja tulokkaita myös kotimaassa. Jo useampi naisbloggari elättää itsensä Suomessakin jakamalla valittuja paloja omasta elämästään. Esimerkiksi äitiysbloggaajat ovat jo oma ammattiryhmänsä ja tärkeä osa vertaistukea uuden elämäntilanteen edessä oleville naisille. Muotibloggaajat tekevät ammattimaisia diilejä ja yrityksetkin ovat huomanneet somen mahdollisuudet. Tässä on siis mainio tilaisuus pienen kynnyksen yrittämiseen oikeastaan kelle vain, vaikka ei aivan Kardashianiksi haluaisikaan, sillä myös erilaiset ammattiblogit ovat suosittua luettavaa ja kehittyneet mobiililaitteet mahdollistavat esimerkiksi tasokkaiden videoiden tekemisen oikeastaan kelle tahansa.