Näyttelijä Laura Birn on nähty pääosissa Suomen menestyneimmissä elokuvissa ja hänellä on takanaan myös kansainvälisiä rooleja. Suomessa Birnin viimeisin elokuva on ollut Anja Snellmanin kirjaan perustunut Syysprinssi, jossa Birnillä on naispääosa. Birnin suurin kansainvälinen rooli on tähän mennessä ollut elokuvassa The Ones Below – Alakertalaiset, joka on psykologinen trilleri. Elokuva kuvattiin Lontoossa ja nähtiin elokuvateattereissa sekä Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa että Suomessa. Birnin roolisuoritus noteerattiin ainakin amerikkalaisissa Los Angeless Times ja The Wall Street Journal -sanomalehdissä.

Ristiriidat tekevät ihmisestä mielenkiintoisen

On ehkä hieman yllättävää, että punaisilla matoilla ja eri gaaloissa itsevarmana nähty Birn kertoo olevansa perusluonteeltaan varsin ujo. Ujous ei ole kuitenkaan estänyt häntä toteuttamasta haaveitaan. Birn myöntää, että ujous ja hänen julkinen ammattinsa ovat jatkuvasti ristiriidassa, mutta toteaa pitävänsä ristiriitaisuutta kiinnostavana. Ujouden ja esilläolon ei tarvitse sulkea toisiaan pois. Hän ei ole koskaan pitänyt ujoutta asiana, josta pitäisi opetella eroon. Hän uskoo myös olevansa ujoutensa myötä parempi tarkkailija ja kuuntelija.

BIrn pitää ristiriitaisuudesta paitsi ihmisissä, myös roolihahmoissaan. Ristiriitaisia henkilöitä on palkitsevaa näytellä ja näin roolista saa helpommin syvemmän. Hän uskoo vahvasti myös siihen, että elämänkokemus muokkaa näyttelijästä yhä paremman, sillä kaikki eletty elämä toimii työkaluna roolin rakentamisessa. Siksi hänen onkin vaikea ymmärtää, miksi ikääntyvien naisnäyttelijöiden on toisinaan vaikea löytää rooleja. Birnin mukaan ihminen kun muuttuu vain kiinnostavammaksi iän myötä.

Teatterikorkeakoulun ovet avautuivat heti lukion jälkeen

Birn innostui näyttelemisestä alun perin opiskellessaan Kallion ilmaisutaidon lukiossa. Vaihto-opiskelu Brasiliassa tutustutti hänet teatteripiireihin ja yhdessä tekeminen tuntui alusta asti hyvältä. Lukion jälkeen Birn haki opiskelemaan Teatterikorkeakouluun ja pääsi sisään ensiyrittämällä. Hyväksymisilmoitus toimi Birnille henkilökohtaisena vahvistuksena siihen, että näyttelemisestä voi tulla hänelle ura. Samalla rakkaus työtä kohtaan kasvoi aivan uusiin mittoihin ja Birn heittäytyi opiskeluihin täydestä sydämestään. Hän valmistui näyttelijäksi vuonna 2008 ja on työskennellyt sen jälkeen säännöllisesti eri elokuva- ja teatteriproduktioiden parissa.

Näyttelijän täytyy hyväksyä pelko epäonnistumisesta

Aluksi Birn suostui lähes jokaiseen rooliehdotukseen, peläten menettävänsä tilaisuuksia, mikäli kieltäytyisi. Tekemisen palo oli kova ja toisaalta oli imartelevaa tulla valituksi rooliin kerta toisensa jälkeen. Myöhemmin osa rooleista tuntui hankalilta ja Birn joutui pohtimaan, mikä tekee roolista sellaisen, että se kannattaa ottaa vastaan. Sittemmin hän on oppinut, että roolia kohtaan täytyy tuntea alusta asti intohimoa tai muuten siinä ei onnistu. Vähitellen hän oppi tasapainottelemaan työtarjousten ja omien tuntemustensa välissä.

Birn saa nykyään rooleja helposti myös ilman koekuvauksia, mutta pelkää edelleen epäonnistumista. Hän toteaa, että ennen jokaista uutta näytelmää tai elokuvaa pelko tuntuu edelleen vahvana ja Birn epäilee, saako roolistaan otteen. Ammatissaan hän on oppinut, että tämän pelon lävitse täytyy vain uskaltautua. Pelko väistyy, kun sen olemassaolon hyväksyy.

Birn nauttii epäsäännöllisestä arjestaan

Nykyään Birn voi valita roolinsa melko vapaasti. Freelancer-näyttelijän aikataulut ovat varsin vaihtelevia, sillä kuvaukset saattavat kestää viikkoja ja lähes ympäri vuorokauden, jonka jälkeen on taas vapaampaa. Birn kertoo nauttivansa epäsäännöllisestä arjestaan, vaikka lapsenhoitoon se tuokin omat haasteensa. Hän toteaa, ettei ole koskaan ollut kahdeksasta neljään ihminen, vaan paneutuu mielellään täysillä projektiin ja pitää sen jälkeen kokonaan vapaata. Näyttelijäntyössä Birnin mukaan antoisinta on se, että roolien kautta pääsee elämään sellaista elämää, jota ei koskaan muuten olisi tullut omalle kohdalle. Birn kertoo nauttivansa työskentelystä ulkomailla ja ottaa jatkossakin mielellään rooleja vastaan myös ulkomaisista tuotannoista. Koti on kuitenkin Suomessa.