J.K. (Joanne) Rowling, jokaiselle varmasti tuttu nimi ympäri maailman, tunnetaan myös salanimellään Robert Galbraith. Tämä brittiläinen nainen on rakastettu Harry Potter -kirjasarjan tekijä, joka on valloittanut valkokankaat kahdeksalla menestyselokuvallaan, mikä on tuottanut kokonaisuudessaan yli 8,5 miljardia dollaria. Ensimmäinen kirja, nimeltään Harry Potter ja viisasten kivi, tuli lukijoiden saataville 26.6.1997. Kirja sai paljon positiivista palautetta ja se sai muutenkin hyvän vastaanoton.

Kirja herätti sen verran huomiota ympäri maailmaa, mikä nosti naisen nopeasti julkisuuteen. Seuraava teos, Harry Potter ja salaisuuksien kammio ilmestyi seuraavana vuonna, eli 1998. Tämän jälkeen Rowlingista tulikin jo miljonääri kirjojen hurjan myynnin jälkeen. Heti kun Harry Potter ja Azkabanin vanki julkaistiin heinäkuussa 1999 lähti nainen kiertueille ja myynninedistämistapahtumiin, jossa oli monesti kaoottinen tunnelma siksi, että moni oli todella innostunut tästä kirjasarjasta.

Mainetta ja kunniaa lisäsi kunnianosoitus, hän sai Exeterin yliopiston myöntämän kirjallisuuden tohtorin arvonimen. Harry Potter ja liekehtivä pikari julkaistiin kesällä 2000. Elokuvateollisuus tietysti kiinnostui Rowlingin kirjoista ja suosiosta ja 1999 vuoden lopulla Warner Brosille myönnettiin lupa alkaa tekemään elokuvia Rowlingin tarkkailun alla. Hän halusi pitää huolen, että kirjojen tarina vastaa käsikirjoitusta. Kun Rowling oli kirjoittanut tähän sarjaan neljä teosta, hän julkaisi myös kaksi kirjaa, jotka eivät suoraan kuuluneet aiempaan. Nämä kirjat ovat nimeltään Ihmeotukset ja niiden olinpaikat sekä Huispaus kautta aikojen. Palkkiot, mitä hän näistä ansaitsi, lahjoitti hän hyväntekeväisyysjärjestöille, muun muassa syöpäjärjestöille ja MS-taudin tutkimiseen.

J. K. Rowlingin ura
J. K. Rowlingin ura

Rowling menetti äitinsä, joka sairasti MS-tautia joulukuussa 1990. Kesäkuussa 2003 julkaistiin Harry Potter -sarjaan taas uusi osa, eli sarjan viides kirja. Se on nimeltään Harry Potter ja Feeniksen kilta. Tämä oli kirjoista kaikkein pisin tähän mennessä, 1050 sivua, jotka Jaana Kapari-Jatta käänsi suomen kielelle. Heinäkuussa 2005 julkaistiin Harry Potter ja puoliverinen prinssi ja tämän jälkeen Rowling ilmoitti, että seuraava osa eli seitsemäs olisi viimeinen. Niinpä, vuonna 2007, Harry Potter ja kuoleman varjelukset vihdoin julkaistiin.

Harry Potter –sarjan jälkeen Rowling päätti lähteä kokeilemaan uusia haasteita ja alkoi kirjoittamaan dekkareita salanimellä Robert Galbraith. Syy salanimelle oli Rowlingin mukaan se, että hän halusi todistaa itselleen, että onnistuu kirjojen julkaisussa ilman kuuluisaa mainettaan. Tämä paljastui melko pian heti ensimmäisen dekkarin, Käen Kutsu jälkeen, mutta hän käyttää edelleen salanimeään paljastuksesta huolimatta. Kirjoittamisen ohella Rowling opiskeli myös opettajaksi. Harjoittelujakso oli takkuinen, mutta pikku hiljaa hän alkoi menestymään myös tällä tiellä. Hän valmistui opettajaksi heinäkuussa 1996 ja teki töitä opettajana lähellä kotiaan Englannissa Edinburghissa ja tähän aikaan hänellä oli meneillään Harry Potter ja salaisuuksien kammio. Naiselta on tullut myös rikoskirjasarjaan perustuva TV-sarja Strike, jota alettiin esittää Britanniassa elokuussa 2017. Pääosaa näyttelivät Tom Burke ja Holliday Grainger. Muutama muu sarja tätä ennen oli vuonna 2014, eli Cormoran Strike, osa Silkkiäistoukka sekä Pahan polku 2015, joka oli kolmas osa. Neljäs osa oli nimeltään Lethai White, suomeksi Valkoinen kuolema, joka julkaistiin 2018.