Naiset televisiossa on kautta aikojen roolitettu helposti taustajoukkoihin, tanssijoiksi, show´n täytteeksi – rooleihin, jossa ulkonäöllä on suurempi merkitys kuin sanomalla.

Inspiroivia naisia television maailmasta

Vasta viimeisimmän vuosikymmenen aikana naiset ovat ottaneet vahvempaa asemaa niin ohjelmissa, joita televisio välittää koteihin, kuin television taustavaikuttajajoukoissakin. Jokaiselle polulle tarvitaan raivaajia, jotka puskevat eteenpäin ja tasaavat tietä seuraajille. Tässä jutussa esittelemme kolme upeaa naista, jotka ovat vaikuttaneet ja vaikuttavat edelleen television kautta miljoonien ihmisten elämään.

Television kiistaton kuningatar

Television kiistämätön kuningatar, Oprah Winfrey, on talouslehti vuosi toisensa jälkeen talouslehti Forbesin vaikutusvaltaisempien naisten listalla. Winfrey on yhdysvaltalainen televisiojuontaja, joka on pitkän uransa aikana on saavuttanut valtavan näkyvyyden koko maailmassa. Winfreyn ohjelma, The Oprah Winfrey Show, vuodesta 1986 aina vuoteen 2011 saakka esitetty keskusteluohjelma aloitti alkuaikoinaan parinvalintaformaatilla, mutta nopeasti tyyli muuttui asiapitoisemmaksi. Oprah käsitteli ohjelmassaan ajankohtaisia teemoja ja vakaviakin aiheita, kuten rasismi ja seksuaalinen hyväksikäyttö. Oprahin oma lapsuus oli rankka ja vaikeiden kokemuksien leimaama. Hän syntyi pienituloiseen baptistiperheeseen vanhempien ollessa vielä teini-ikäisiä. Ensimmäiset vuotensa hän vietti isoäitinsä hoivissa isän ja äidin muuttaessa töiden perässä. Oprah on kertonut avoimesti lapsena kokemastaan seksuaalisesta väkivallasta. Hän tuli raskaaksi 14-vuotiaana, mutta pienokanen kuoli vain muutaman viikon ikäisenä.  Vasta aikuisella iällä hänelle selvisi myös, että hänellä on sisarpuoli, joka oli annettu adoptioon taloudellisten ongelmien vuoksi. Hän pääsi televisioon töihin 1970-luvulla aloittaen aloittaen paikallisuutisten ankkurina. Paikalliselta asemalta ponnistaen luonnetta pursuava Winfrey aloitti tiensä maailman tietoisuuteen. Köyhiin oloihin syntyneestä, vaikean lapsuuden eläneestä tytöstä tuli oman miljoonia katsojia keräävän ohjelman myötä maailman ensimmäinen tummaihoinen, naispuolinen miljonääri.  Nykyään Oprah on yksi maailman vaikutusvaltaisimmista naisista, ja jakaa omaa menestystään muun muassa ottamalla osaa aktiivisesti hyväntekeväisyyteen.

Naiset esikuvina televisiossa

Myös Ellen DeGeneres, näyttelijä, koomikko ja talk show-juontaja, tulee Yhdysvalloista. Degeneres vetää omaa keskusteluohjelmaa nimeltä The Ellen DeGeneres Show.  Ohjelma kutsuu vieraita eri teemoihin liittyen, ja käsittelee asioista humoristisella otteella. Hän aloitti uransa kiertämällä pieniä klubeja ja kahviloita esiintyen stand up –koomikkona. Vuonna 1982 suosittu amerikkalainen kaapelitelevisioverkko nimesi Ellenin Amerikan hauskimmaksi ihmiseksi. DeGeneres on oman ohjelmansa lisäksi näytellyt tv-sarjoissa, juontanut suuria, kansainvälisiä tapahtumia ja kirjoittanut kirjoja. Ellen kertoi 1990-luvulla julkisesti olevansa homoseksuaali. Hän on esikuva ja rohkaisija maailman seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille ja edustaa vapaan maailman arvoja. Hänet nimettiin vuonna 2011 AIDS-tietoisuuden erikoislähettilääksi, ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama myönsi hänelle vuonna 2016 Yhdysvaltain korkea-arvoisimman siviilikunniamerkin, Presidential Medal of Freedomin.  Myös englantilaisen Kate Piperin ura ja tarina on rohkaiseva. Katie toimi menestyksekkäästi televisiojuontajana ja mallina kotimaassaan Englannissa aina vuoteen 2008 saakka, kun hän tuli traagisen tapahtuman kautta tunnetuksi koko maailmalle. Kauniin, nuoren televisiojuontajan ihailija sai tämän kiinnostumaan itsestään ja tapailemaan itseään muutamien viikkojen ajan. Piper ei kuitenkaan halunnut jatkaa suhdetta väkivaltaisen miehen kanssa, josta suivaantuneena ihailija, Daniel Lynch, palkkasi toisen miehen tekemään happoiskun naista vastaan. Värvätty mies, Stefan Sylvestre heitti rikkihappoa Katien kasvoille tuhoten ne täydellisesti.

Naiset esikuvina televisiossa

Piper saatiin pelastettua, ja yli 250 leikkausta ja ihonsiirtoa myöhemmin hän astui uudestaan julkisuuteen. Hän on kirjoittanut kirjan, tehnyt tv-dokumentin ja toimii nykyään juontajana suositussa My Beautiful Friends -sarjassa. Suomessa sarjaa on esitetty nimellä Pilasin ulkonäköni. Hän on perustanut järjestön, joka auttaa happoiskujen uhriksi joutuneita ihmisiä, ja antaa esimerkillään toivoa ja rohkeutta tuhansille vaikeista ja toivottomilta tuntuvista tilanteista kärsiville.