Voguen päätoimittaja Anna Wintour on yksi muotimaailman menestyneimmistä ja samalla pelätyimmistä naisista. Wintour on työskennellyt muotilehti Voguen päätoimittajana vuodesta 1988 asti ja pyörittääkin toimitusta pitkälti omilla ehdoillaan. Hänen tavaramerkkinään toimivat mustat aurinkolasit ja tarkasti leikattu ja aseteltu polkkatukka, joka on pukenut naista jo 14-vuotiaasta lähtien. Wintour on niin kuuluisa hahmo, että häneen on viitattu myös useissa elokuvissa. Kuuluisin viittaus lienee Paholainen pukeutuu Pradaan -elokuva, joka perustuu Wintourin entisen alaisen Lauren Weisbergerin kirjoittamaan kirjaan.

Haave muotitoimittajuudesta syntyi jo teini-iässä

Wintour on sukujuuriltaan puoliksi britti ja puoliksi amerikkalainen. Nuoruutensa hän asui Iso-Britanniassa ja innostui muodista teini-ikäisenä. Sanomalehtimaailmaan hän tutustui isänsä kautta, joka oli lontoolaisen Evening Standard -lehden toimittaja. Oman muotitoimittajan uransa Wintour aloitti kahdessa brittilehdessä, kun isä hankki tyttärelleen ensimmäisen työpaikan. Myöhemmin Wintour onkin sanonut isänsä suorastaan tuupanneen hänet muotitoimittajaksi.

Nuorena aikuisena Wintour muutti Yhdysvaltoihin ja aloitti toimittajana Harper’s Bazaar -muotijulkaisussa. Hän palasi kuitenkin vielä muutamaksi vuodeksi Lontooseen toimittajaksi brittiläiseen Vogueen, ennen kuin aloitti päätoimittajana Yhdysvalloissa.

Kurkistus Anna Wintourin arkeen

Anna Wintourista tehty dokumenttielokuva valottaa hieman mediamogulin arkea. Dokumentti on mielenkiintoista seurattavaa, vaikka se ei ainakaan pehmennä tämän johtajan imagoa.

Wintour noudattaa tarkkaa päivärutiinia. Hän herää joka aamu viimeistään kello kuusi ja suuntaa saman tien tennisharjoituksiin henkilökohtaisen valmentajansa kanssa. Kotiapulaisen huoleksi jää aamupalan valmistaminen ja koiran ulkoiluttaminen. Aamiaisen jälkeen Wintour suuntaa kuljettajan kyydillä työpaikalleen, henkivartijat mukanaan. Toimistolle hän saapuu kello kahdeksan. Työpaikalla odottavat tuolloin jo Wintourin kolme henkilökohtaista avustajaa. Työpäivän aikana siivooja siistii Wintourin asunnon.

Wintour on koko uransa ajan ollut tarkka yksityisyydestään ja tuntuu toisaalta nauttivan pelottavasta maineestaan. Dokumentissa nähdään, kuinka muotimaailman huippusuunnittelijat, kuten Oscar de la Renta, Jean Paul Gaultier ja Yves Saint Laurentin pääsuunnittelija Stefano Pilati matelevat hermostuksissaan Wintourin edessä. Voguen toimituksessa on tiettävästi vain yksi ihminen, joka voi ja uskaltaa sanoa Wintourille vastaan ja hän Wintourin kanssa samaan aikaan toimituksessa aloittanut art director Grace Coddington.

Vogueen kelpaavat vain tyylikkäät työntekijät

Wintourin työhuone sijaitsee New Yorkin Times Squarella, Voguen toimituksen 12. kerroksessa. Dokumentti paljastaa, että Wintourin työpöytä on yhtä tarkassa järjestyksessä kuin hänen elämänsä ylipäätään. Pöydällä on musta Macin kannettava tietokone, 20 keltaista lyijykynää pystyssä purkissa, nenäliinoja ja miesten taskukello. Huone on sisustettu tyylikkäästi itämaisella matolla ja barokkilipastolla. Wintour tienaa virallisesti kaksi miljoonaa euroa vuodessa, mutta hänellä on lisäksi käytettävissään Voguen puolesta 200 000 dollaria vuodessa vaatevarastonsa ylläpitämiseen.

Voguen käytävillä nähdään vain muodikkaita ja tyylikkäitä ihmisiä. Wintour on avoimesti kertonut palkkaavansa vain sellaisia työntekijöitä, jotka pukeutuvat asianmukaisesti. Samat tarkat kriteerit koskevat myös Voguen kansikuvia, vaikka henkilö olisi muuten kuinka menestynyt tahansa. Esimerkiksi Oprah Winfreyta ei kelpuutettu kanteen ennen kuin hän oli pudottanut painoaan. Hillary Clintonilta vaadittiin laivastonsinisten jakkupukujen hylkäämistä.

Kovan kuoren alta löytyy myös huumorintajua

Vaikka Anna Wintour on luonut pysyvän maineen todellisena jääkuningattarena,  viime vuosina on nähty välähdyksiä myös Wintourin hauskemmasta puolesta. Vuonna 2015 hän vieraili suositussa amerikkalaisessa Late Night with Seth Meyers – talk showssa, jossa sai katsojat innostumaan ja nauramaan heittäytymiskykynsä ja loistavan huumorintajunsa ansiosta. Samalla Wintourin saattoi todeta kykenevän myös itseironiaan, sillä hän suostui esittämään sketsissä alaisiaan itkettävää pomoa. Wintour on myös kertonut omien tyttäriensä nauravan hänelle ja todennut, että heidän mielestään muotiala on lähinnä huvittava.